W poprzednim wpisie na naszym blogu omawialiśmy wyposażenie zaplecza kawiarni, dlatego teraz czas przejść na salę. Ta część lokalu również rządzi się konkretnymi prawami i dzieli na strefy ze względu na konkretne funkcjonalności urządzeń. Najpopularniejszy podział to frontbar i backbar. Poniżej postaramy się w przyjazny sposób wyjaśnić, w czym tkwi różnica w ustawieniach i jakie urządzenia najlepiej dobrać do konkretnej strefy.
Frontbar – atrakcyjna ekspozycja i ergonomia obsługi
Wyposażenie gastronomiczne kawiarni w strefie frontbar składa się z najcześciej używanych i najbardziej reprezentacyjnych urządzeń. Najprościej mówiąc, to wszystkie urządzenia znajdujące się w bliskiej okolicy kasy, dzięki czemu są łatwo dostępne dla obsługi i samych klientów. To właśnie na frontbarze najczęściej umieszczany jest ekspres a zaraz obok niego młynek do kawy. Doskonałymi przykładami takich urządzeń będzie ekspres do kawy La Marzocco oraz znany młynek Mazzer Major Manual. Urządzenia te wyróżnia atrakcyjny wygląd i kultura pracy, którą doceni każdy barista.
Kolejnymi elementami frontbaru są witryny chłodnicze. Otwarte umożliwiają samoobsługę klientów w przypadku gotowych, zapakowanych przekąsek, natomiast zamknięte tak samo dobrze eksponują produkty, które muszą zostać wydane przez obsługę. To szczególnie istotne przy serwowaniu porcjowanych ciast lub deserów, które podaje obsługa.
Oczywistym dopełnieniem frontbaru jest lada z kasą oraz wydawka, z której klienci odbierają gotowe zamówienia. Rozdzielenie tych dwóch elementów pozwala uniknąć tłoku, kolejek i zamieszania podczas oczekiwania na swoje zamówienia.
-
Młynek do kawy Mazzer Super Jolly Manual1845,00 zł
Wyposażenie gastronomiczne kawiarni – Backbar czyli obsługa większych zamówień
Spoglądając za ladę, widzimy backbar, czyli przestrzeń, w której znajdują się urządzenia dostępne wyłącznie dla obsługi. Ich ustawienie umożliwia bezkolizyjną pracę kilku pracowników obsługi, tak aby przygotowanie kolejnych zamówień nie utrudniało obsługi kasy lub wydawania gotowych produktów z witryn chłodniczych.
Typowymi urządzeniami stojącymi na ladzie backbaru będą zatem blender barowy, wyciskarka do soku, grill lub opiekacz do kanapek. Mogą się tam również znaleźć dodatkowy młynek do kawy lub warnik, który zapewnia stały dostęp do wrzątku.
Dodatkowa przestrzeń spod lady
Zarówno pod ladą frontbaru, jak i backbaru powinny znaleźć się łatwo dostępne szafki. To w nich możemy zmagazynować często uzupełniane produkty takie jak słomki, serwetki, kubeczki czy talerze. To również miejsce, gdzie najczęściej umieszcza się niższe chłodnie i mroźnie podblatowe, w których przechowuje się mleko oraz lody. Jeśli dysponujemy odpowiednią przestrzenią, to również doskonałe miejsce na kostkarkę do lodu. W okolicy ekspresu do kawy oczywiście powinien znaleźć się łatwo dostępny kosz na śmieci, na fusy po kawie.
W tym miejscu nie może zabraknąć również zmywarki.
Zdecydowanie to tylko część rozwiązań, które można wykorzystać przy urządzaniu przestrzeni kawiarni, która jest widoczna dla klienta. Podczas projektowania także warto mieć na uwadze funkcjonalność urządzeń i wygodę, jaką zapewnią pracownikom lokalu.
-
Wyciskarka Hamilton Beach 1G967002214,00 zł
Jeśli poszukujesz urządzeń dopasowanych do swojego lokalu lub chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o konkretnych rozwiązaniach, skontaktuj się z naszymi doradcami. Służymy ekspercką wiedzą i pomagamy w realizacji najbardziej wymagających projektów.