Wielu przedsiębiorców w branży gastronomicznej staje przed dylematem, jakie urządzenia wybrać. Niezależnie czy chodzi o otwarcie nowego lokalu, czy wymianę urządzeń w już funkcjonującej restauracji, kawiarni czy barze. Czy urządzenia fabrycznie nowe to konieczność? Może wybrać urządzenia gastronomiczne używane? Czy powystawowa mroźnia skrzyniowa traci na funkcjonalności? Czy używany ekspres ciśnieniowy zrobi gorsze espresso?
W tym wpisie postaramy się rozwiać te i inne wątpliwości na temat urządzeń gastronomicznych.
Urządzenia gastronomiczne używane – przede wszystkim ekonomia
Zaczniemy od naszej ulubionej kategorii, która potrafi budzić pewne obawy, ale zupełnie niepotrzebnie. Urządzenia gastronomiczne używane to coraz częstszy wybór, gdy ogranicza nas budżet na otwarcie lokalu lub chcemy zaoszczędzić na utrzymaniu już rozwiniętego biznesu. Wybór używanych urządzeń to również realny wpływ na środowisko poprzez ograniczenie produkcji nowych jednostek, a także zmniejszanie ilości zanieczyszczeń. Ponad to, urządzenia starsze pozbawione są dużej ilości elektroniki, a same materiały, z których zostały wykonane są trwalsze od tych wykorzystywanych obecnie. Każde używane urządzenie, zanim trafi do oferty naszego sklepu GastroHub, przechodzi skrupulatny przegląd serwisowy realizowany przez doświadczonych techników serwisu Nenpo.
-
Młynek do kawy automatyczny- Mazzer Royal4688,15 zł
Prosto z wystawy
Przedostatnia kategoria to powystawowe urządzenia gastronomiczne. Przyjęło się, że urządzenia powystawowe często posiadają widoczne defekty takie jak rysy na powierzchniach szklanych, odpryski lakieru czy wgniecenia elementów metalowych. Jednak warto pamiętać, że showroomy sklepów oferujących profesjonalne urządzenia działają w nieco inny sposób niż chociażby popularne elektromarkety. Nasz sklep jest doskonałym przykładem tego, że Klient ma do dyspozycji komfortową przestrzeń z urządzeniami podzielonymi na konkretne kategorie. Dzięki temu jesteśmy w stanie uniknąć wypadków, które mogą skutkować wpływem na stan urządzeń.
Oczywiście mamy w ofercie również urządzenia pochodzące z ekspozycji producentów i dystrybutorów, dlatego każde urządzenie zawsze przechodzi niezbędny przegląd. Serwisanci Nenpo upewniają się, że zarówno jego stan techniczny, jak i wizualny pozostają bez zastrzeżeń. Jeśli sprzęt posiada jakiekolwiek widoczne skazy, informacja na ten temat zawsze znajduje się w jego opisie.
Lśniąca nowość
Na koniec zostawiliśmy fabrycznie nowe urządzenia. To pierwszy i oczywisty wybór tam, gdzie ważna jest dobra prezencja. Często wybieranymi nowymi urządzeniami są zatem witryny chłodnicze, na które klient zwraca uwagę w pierwszej kolejności. Również backbar często wyposażany jest w fabrycznie nowe ekspres i młynek do kawy, które powinny błyszczeć nowością.
Jednak nawet w przypadku tych urządzeń możemy śmiało polecić sięganie po modele używane, które przeszły kompleksowy serwis, a po personalizacji zachwycą nawet bardziej niż model z taśmy produkcyjnej. Przykładem takiej metamorfozy są młynki Mazzer przygotowane przez serwis Nenpo. Dzięki profesjonalnemu serwisu urządzenia te wyglądają i przede wszystkim pracują jak nowe.
Niezależnie czy postawisz na urządzenia używane, powystawowe lub nowe pamiętaj, aby korzystać z usług sprawdzonego serwisu gastronomicznego. Tylko wtedy masz pewność, że Twoje urządzenia gastronomiczne będą w dobrym stanie i nie zawiodą Cię w niespodziewanym momencie.