URZĄDZENIA GASTRONOMICZNE

Wyposażenie gastronomiczne zaplecza kawiarni — niezbędne elementy i ich funkcje

Wyposażenie gastronomiczne zaplecza kawiarni

Planując otwarcie kawiarni, warto pamiętać, aby tak jak w przypadku każdego lokalu gastronomicznego, zadbać o odpowiednie urządzenia gastronomiczne. Dobrze dobrane wyposażenie gastronomiczne zaplecza kawiarni zapewni wygodę pracy i wydajność lokalu. Poniżej postaramy się przedstawić niezbędne elementy takiego wyposażenia oraz omówimy ich rolę w funkcjonowaniu kawiarni. 

Przechowywanie w niskich temperaturach

Oferując nie tylko kawę, ale również świeże desery, przekąski czy pozycje z menu śniadaniowego, kluczowe jest odpowiednie przechowywanie świeżych składników. W tej kategorii urządzeń chłodniczych i mroźniczych możemy wybierać spośród szerokiej oferty dopasowanej do konkretnych potrzeb. W przypadku gdy kawiarnia swoją działalność opiera wyłącznie na świeżych produktach dostarczanych przez dostawcę regularnie, dobrym wyborem będzie szafa chłodnicza. Za idealny przykład może posłużyć model Redfox HR600. Urządzenie, które zapewnia odpowiednio dużą pojemność i chłodzenie do niskich temperatur, nawet do 2 st. C. Jest to temperatura w zupełności wystarczająca do zachowania świeżości większości produktów spożywczych niezbędnych w działalności kawiarni.
W przypadku, gdy dostawy są rzadsze i obejmują produkty, które mogą być poddawane mrożeniu, warto rozważyć wyposażenie zaplecza kawiarni w urządzenia takie jak zamrażarka magazynowa lub szafa mroźnicza. Urządzenia te umożliwiają głębokie mrożenie do temperatur poniżej -20 st. C, dzięki czemu produkty mogą być przechowywane w bezpieczny sposób przed długi czas.
W sprzedaży znaleźć można pionowe szafy mroźnicze, w których możemy wygodnie skonfigurować półki i w łatwy sposób prowadzić ewidencję zapasów. Skrzynie mroźnicze natomiast, oferują dostęp do wnętrza za pomocą uchylnej pokrywy i sprawdzą się w pomieszczeniach o ograniczonej wysokości.

Zorganizowane magazynowanie

Idealnym rozwiązaniem dla produktów suchych lub fabrycznie pakowanych, które nie wymagają przechowywania w niskich temperaturach, będą modułowe regały Ultra Power. To rozwiązanie oferuje łatwy dostęp do magazynowanych zapasów oraz dużą swobodę ustawienia i dopasowania do zaplecza kawiarni. Wysokość półek możemy ustawiać według naszych potrzeb, a regały łączyć w rzędy oraz stabilnie przymocować do ściany. Odpowiednie wykończenie metalowych elementów zapewnia łatwe utrzymanie czystości i higieny. 

Czysta oszczędność

Dynamiczny profil działalności kawiarni wymaga odpowiednich rozwiązań, aby zapewnić odpowiedni płynny obieg naczyń i sztućców wymagających umycia i już czystych. Zdecydowanie najbardziej wydajnym i oszczędnym rozwiązaniem jest zmywarka gastronomiczna. Urządzenie, które występuje w różnych rozmiarach, zapewnia dokładną czystość przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia wody i odciążeniu pracowników zaplecza. Powyżej to tylko kilka rodzajów urządzeń, które naszym zdaniem powinny uzupełnić wyposażenie gastronomiczne zaplecza każdej kawiarni, która chce usprawnić swoje działanie. 

Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o konkretnych urządzeniach lub znaleźć rozwiązanie dopasowane do profilu prowadzonego lokalu, skontaktuj się z naszymi doradcami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *